top of page

Highlights

1 week Gambia & Senegal

Highlights 1 week Gambia en Senegal

Ons reisverhaal..
Een weekje er tussen uit en dan het liefst naar een zonbestemming. Je denkt dan al gauw aan een Grieks of Spaans eiland, dit was ook oorspronkelijk onze bedoeling. Ondanks dat dit natuurlijk ook heel leuk is vonden wij (oké ik zal eerlijk zijn ik, Linda ヅ ) het net even iets te standaard. Bij het zoeken van ‘warme en zonnige’ bestemmingen kwamen wij uiteindelijk uit op Gambia.

 

The Smiling Coast of Africa, dit klonk goed voor onze toen allereerste ervaring met continent Afrika. Ook kan je er voor een redelijk budget naar toe en is het slechts 6 uur vliegen met een korte tussenstop in Kaapverdië. And off we go! 

DSCN1461_edited.jpg
DSCN1465.JPG

Wat een ervaring bij aankomst in dit land. Ook best een cultuur shock. Eigenlijk merk je het al met het landen in het vliegtuig want de landingsbaan was op zijn zachts gezegd wat hobbelig. Daarnaast kwamen wij in het donker aan. Vervolgens reisde we van het vliegveld naar ons Hotel Senegambia Beach in Kololi. Tijdens deze rit zagen we een hoop mensen aan de kant van de weg slapen op de grond in het zand met maar weinig kleding aan naast alleen maar afvalhopen…wow.

Het resort was oké. Zeker voor wat we onderweg gezien hadden waren we best angstig waar we uiteindelijk terecht zouden komen. Het waren eigenlijk allemaal kamers verspreid over een privéterrein, mooi opgezet met bomen en struiken, waar we op zich wel een ‘veilig’ gevoel hadden.

Wat eigenlijk een strandvakantie moest worden bleek al gauw dat dit eigenlijk niks voor ons was. Na een dagje strand besloten we er op uit te trekken. Bij het aflopen van het Senegambia Beach terrein werden we al gauw aangesproken. Dit is echt onvermijdelijk als je naar Gambia gaat trouwens. Gewoon in de avond rustig op het strand lopen of de ‘strip’ op zit hier echt niet bij, je wordt altijd aangesproken. Mensen willen wat van je. Wel kwamen wij er hierdoor achter dat er lokale tourguides op een verzamelplek stonden. Eentje sprak ons aan en met hem zijn we vervolgens een aantal dagen op pad geweest. We hadden hier niet het gevoel er goed aan te doen als we op eigen houtje zouden gaan. 

What to do in Gambia…

Wij hebben een markt bezocht in Serekunda, boottocht door een mangrove gedaan, een schooltje bezocht en zijn naar de vismarkt in Tanji geweest. Ook zijn wij samen met twee gidsen op zoek geweest naar wilde bavianen in een bos die we met geluk gespot hebben. Echt op 20 meter afstand hebben we van een groep grote bavianen met fikse tanden gestaan in de middle of nowhere waarbij de gids meerdere keren aangaf dat het beter was om niet recht in de ogen te kijken van deze bavianen.
 

DSCN1759.JPG
DSCN1758.JPG
DSCN1754.JPG

Verder hadden we met de gids op onze dag van vertrek naar huis (in de avond pas) gepland staan om naar Senegal te reizen om daar een safari en ‘Lion Walk’ te doen. Dit hebben we samen met onze gids een chauffeur en ook een ander stel die we ontmoet hebben op ons resort (inmiddels vrienden). Een bizarre reis die begon bij de oversteek op de rivier tussen de hoofdstad van Gambia Banjul naar Barra.

Wel grappig trouwens hoe Gambianen hier hun geld verdienen. Zo zijn er wel een stuk of 30 jongens op het strand die je, voordat je het weet ineens op hun schouders tillen om door het water te lopen naar de boot zodat je schoenen droog blijven. Iets waar wij zoiets van hadden geen probleem we lopen zelf maar nee was eigenlijk geen antwoord. Deze jongens leven ervan en daar gingen we ieder om en om met spullen en al op de nek van Gambianen de boot in. Heel bijzonder…en een beetje gek. Maar dit deden ze trouwens niet alleen bij ons maar ook bij de locals. Het is hun manier om wat geld te verdienen.


 

DSCN1895.JPG
DSCN1896.JPG
DSCN1893.JPG

Het vervolg van onze bizarre reis waarbij we achterin een jeep hebben gezeten en een soort van illegaal, zonder visum (die moest je eigenlijk een paar dagen van tevoren regelen) de grens over zijn gegaan naar Senegal. Onze gids regelde het allemaal wel. Bij de grens van Gambia en Senegal mochten we dan ook niet de jeep uit en ging onze gids met alle paspoorten en wat geld een douanehokje binnen. Wachtend in de jeep werden we overladen met kinderen die riepen of we een voetbal voor ze wilde kopen of minties (snoepjes) hadden. Vele zonder schoenen en versleten kleren. Maar we konden geen kant op en moesten blijven wachten. Uiteindelijk kwam onze gids eraan, hij had het geregeld en we moesten snel de grens over. Dit is trouwens iets wat we echt niet gauw nog eens zullen doen op deze manier. 

Eenmaal aangekomen in Senegal zijn we naar het Fathala Wildlife Reserve gereden waar we eerst in de jeep een safari hebben gedaan. We hebben onder andere een giraf lopend achter de jeep aan gehad. Een beetje agressieve wel waardoor de chauffeur even zijn gas in moest drukken en onze gids zelfs nog van de jeep is gevallen. Als je geluk hebt kan je hier ook neushoorns spotten. Wij hadden dit geluk niet. Verder hebben wij antilopen en zebra’s gezien. Steffan heeft alleen de helft niet meegekregen doordat hij letterlijk alleen met een vuilniszak tussen zijn benen heeft gezeten. Achterin een hobbelige jeep is niet bevorderlijk voor wagenziekte.

DSCN1795
DSCN1790
DSCN1782
DSCN1778
DSCN1803
DSCN1794

Toen startte onze Lion Walk. De leeuwen waren nog maar jonkies van bijna 1 jaar oud werd door onze gids gezegd. Niet heel groot dachten we dus maar dat viel toch behoorlijk tegen. De leeuw is een van de mooiste, en tegelijkertijd een van de gevaarlijkste wezens van de Afrikaanse natuur. Maar wat een toffe ervaring was dit. Achterna lopen van de koning van de jungle. Meer hierover lezen? Check dan onze blog: Lion Walk in Senegal. 

Ook bizar (ja deze reis zat serieus echt vol bizarre momenten) is dat we op de terugweg naar ons resort vast hebben gezeten op de ferry terug naar Banjul. De ferry had een ‘stearing problem’ waardoor we halverwege de rivier vast zaten. Best een probleem want wij moesten die avond in het vliegtuig zitten. Daar zaten we dan op een bomvolle ferry tussen matrassen, kippen, koeien en Gambianen met onze voeten in de koeienurine. Echt serieus alles gaat daar op die boten.

Gelukkig heeft onze gids iets kunnen regelen waardoor een kleine boot ons kwam ophalen. Maar hier waren de Gambianen op de ferry het niet mee eens, die wilde ook mee op de kleine aparte boot die ons kwam ophalen waardoor de sfeer ineens heel grimmig werd. Natuurlijk geheel begrijpelijk dat deze mensen ook naar de haven wilde. Vervolgens is de kleine boot een stuk verder op gaan varen van de ferry af en heeft de gids geregeld dat de kleine boot later aan de andere kant van de Ferry kwam varen. Gauw moesten we van de ferry afspringen de kleine boot op die vervolgens snel terug naar Banjul ging. Vanaf Banjul hebben we geracet terug naar ons hotel omdat het er naar uit zag dat we onze vlucht naar huis zouden missen. Rennend zijn we het resort op gegaan, hebben we de koffers gepakt die bij de receptie klaar stonden en zijn we in hoog tempo persoonlijk door onze gids naar het vliegveld gebracht. Ongedoucht, stinkend naar vis en koeienpoep zaten we uiteindelijk diep schamend in het vliegtuig op het nippertje terug. Onze gids heeft dan ook een fikse fooi gekregen voor wat hij allemaal last-minute voor ons geregeld heeft, wat een topper!

Onze indruk van Gambia en Senegal..

Onze indruk van Gambia…tsja. Het ‘pure’ Afrika gevoel hebben wij hier niet echt gehad op een paar losse momentjes na. Althans wij hebben dit zo niet ervaren. Alle restaurants en veel hoteleigenaren zijn van Libanese afkomst. De Gambianen worden er dus helaas niet beter van het toerisme wat in opkomst is in Gambia behalve van de banen die er door vrij komen. Onze tip is dan ook als je naar Gambia en Senegal reist om te kijken naar resorts volledig beheert door Gambianen en of Senegalezen zelf. En maak gebruik van de lokale tourguides in plaats van de tourguides die bij de resorts worden aangeboden. Dan worden de Gambianen er zelf ook echt beter van.
 

Wel is zo’n reisje goed om weer eens even te beseffen hoe bevoorrecht wij eigenlijk zijn. Het hebben van een fijn huisje, met stroom wat niet regelmatig uitvalt en normaal klimaat wat niet super vochtig is. Zo kan je wasgoed 3 dagen buiten laten hangen op je balkon in Gambia maar drogen doet het niet door de enorm hoge luchtvochtigheid. Daarnaast voelt het gewoon niet goed om in een luxe resort te zitten terwijl je weet hoe de mensen letterlijk naast het resort leven. Een heel dubbel gevoel. 

bottom of page